Opetushallituksen kirje huoltajille

Syysloma on nyt Lukuloma

Arvoisat huoltajat!

Syysloma lähestyy! Nyt on aika valmistautua lukemaan koko perhe yhdessä. Suomessa halutaan tukea lasten ja nuorten lukuintoa ja lukutaitoa, joka on heikentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana: joka kymmenennellä perusopetuksen päättävällä nuorella (11%) ei ole riittävää lukutaitoa, jotta hän voisi selvitä myöhemmistä opinnoista. Ekaluokkalaisille teetetyn äidinkielen ja kirjallisuuden alkumittauksen mukaan sukupuolten väliset erot olivat pienet, mutta yksilölliset osaamiserot suuret (Karvi 2019). Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten lukuintoa voi parhaiten tukea luokkakaverit, vanhemmat ja lähipiirissä olevat aikuiset.


Syysloma on Lukuloma- kampanja on lukemista edistävien järjestöjen yhteisponnistus, jota myös kulttuuriministeri Hanna Kosonen ja Opetushallitus tukevat.
Vanhempien tuella ja esimerkillä on suuri merkitys lapsen lukuinnon herättäjänä. Lapsista, joille on pienenä luettu ääneen kirjoja, suurin osa pitää lukemisesta myös aikuisena. Lapselle ja nuorelle kannattaa siis antaa kirja käteen.


Sosiaalisen median esikuvilla on myös iso merkitys ja olemme iloisia, että mm. Leijona-maalivahti Kevin Lankinen näyttää esimerkkiä Facebookiin perustetulla Lankisen lukupiirillä.
Lukutaito on tärkein kansalaistaito, se kiinnittää nuoren yhteiskuntaan, auttaa töihin pääsyssä, lisää tunnetaitoja, keskittymiskykyä sekä työmuistia.


Haastamme kaikki perheet viettämään syyslomaa Lukulomana.
Upea kansallinen kirjasto ja kirjakaupat tarjoavat Lukuloma-lukemista jokaiselle!
Tässä lukuvinkkejä kaikenikäisille:
https://lukemo.fi/
https://www.kirjasampo.fi/fi/sivupiiri-lukulomavinkit-nuorille-ja-lapsille


Lukuloma lanseerataan virallisesti Turun kirjamessuilla, jossa siitä kertoo tarkemmin Suomen kustannusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sakari Laiho ja Lukuliikkeen koordinaattori Pia Lumme.
Lisätietoa ja materiaalia:www.lukuloma.fi 
Tutustu Lukuliikkeeseen: www.oph.fi/lukuliike


Lukuiloa jokaiseen kotiin!
Lukulomatyöryhmän puolesta,
Pia Lumme                                                                           Anne Helttunen
Lukuliike, Opetushallitus                                                      Äidinkielen opettajain liitto
pia.lumme@oph.fi                                                                anne.helttunen@aidinkielenopettajainliitto.fi